Verschillende laadeenheden bij intermodaal transport
Intermodaal transport bestaat in allerlei vormen. Het onderscheid zit hem doorgaans in de diverse soorten laadeenheden. Hierbij gaat het om opleggers, (zee)containers en wissellaadbakken.
Oplegger
Bij vervoer van opleggers bestaan er twee opties: begeleid en onbegeleid vervoer. Bij optie 1 wordt de vrachtwagen in zijn geheel vervoerd. Denk hierbij aan een vrachtwagen die, inclusief chauffeur, over water vervoerd wordt. Onbegeleid vervoer heeft enkel betrekking op het vervoer van de oplegger zelf.
Zeecontainers
Zeecontainers dienen aan diverse normen te voldoen en hebben gestandaardiseerde afmetingen. Hierdoor kunnen de containers namelijk wereldwijd gebruikt worden en zijn ze zeer geschikt voor transport over zee.
Wissellaadbakken
Soms komt het voor dat de afmetingen van standaard containers niet voldoen. In dat geval zijn er situaties denkbaar waarbij hiervan kan worden afgeweken en containers met andere afmetingen gebruikt worden. Deze worden wissellaadbakken genoemd.
Multimodaal, synchromodaal, co-modaal en gecombineerd transport
Intermodaal transport is een vorm van multimodaal transport. Bij multimodaal transport worden goederen tussen transporteenheden overgeladen. Het verschil met intermodaal transport, is dat bij intermodaal transport de transporteenheid zelf ook in zijn geheel wordt overgeladen. Indien in de transportketen wegvervoer enkel wordt ingezet als voor- en natransport, dan wordt dat gecombineerd transport genoemd.
Co-modaal transport is nog weer een stapje verder. Hierbij kan de verlader kiezen uit verschillende modaliteiten. Tot slot is er synchromodaal transport. Dit betekent dat het hele transporttraject door een logistiek dienstverlener is ingericht, waarbij verschillende transportmodaliteiten worden ingezet om de meest flexibele en duurzame oplossing te bieden.