Raben logo
csm_Intermodal_empty_4f35f56efd.jpg your-partner-in-logistics

Intermodaal transport

Duurzaam, veilig en economisch

Dagelijkse transporten per spoor

Intermodaal trailers

mesh background mesh background

De intermodale verbinding tussen Nederland en Italië biedt een duurzaam en economisch alternatief op wegvervoer. Intermodaal transport is de oplossing als u:

 • de CO2-uitstoot van het vervoer van uw producten wilt verminderen
 • uw goederen graag veilig vervoert
 • wilt besparen op uw transportkosten
 • stabiele doorlooptijden kunt waarderen
 • zware goederen wilt verzenden
mesh
multimodaal transport

Intermodaal transport door Raben

Raben Netherlands biedt intermodaal transport aan, waarbij goederen vanuit de Benelux naar Italië worden vervoerd via zowel wegtransport als een spoorverbinding tussen Rotterdam en Busto Arsizio. Onze betrouwbare spoorprovider, met wie we al vele jaren succesvol samenwerken, verzorgt het transport over het spoor. Het wegtransport van onze speciale intermodale trailers valt volledig onder onze eigen beheer. Vanuit diverse locaties in de Benelux rijden we met volgeladen trailers naar Rotterdam, waar ze vervolgens op de trein worden geladen. De trein reist naar de terminal van onze partner in Busto Arsizio, waar de trailers weer achter vrachtwagens worden geladen om uw goederen uiteindelijk in Italië te distribueren. Dit hele proces, van het laden bij uw locatie tot lossen bij de klant, duurt vier (Noord-Italië) tot zes dagen (Zuid-Italië).

csm_Raben_truck_road_transport_tandem_old_branding-min_70d7ff387e.jpg

Wat is intermodaal transport?

Intermodaal transport, ook wel intermodaal goederenvervoer genoemd, is een vorm van transport waarbij meerdere transportmiddelen gebruikt worden om een lading van A naar B te krijgen. Daarbij kan gedacht worden aan een combinatie van wegtransport, zeetransport en spoortransport. Bij intermodaal transport wisselen de goederen van modaliteit in de vervoersketen, maar blijft de wijze waarop ze vervoerd worden (bijvoorbeeld in een container of een wissellaadbak) wel hetzelfde.

Intermodaal transport in de praktijk

Om duidelijker te maken hoe intermodaal transport, kunt u zich de volgende situatie voorstellen. Bij deze vorm van transport worden diverse transportmodaliteiten dus ingezet om de transportketen optimaal in te richten. Zo kan een lading goederen bijvoorbeeld met een vrachtwagen naar een overslagterminal gebracht worden, waar de container met goederen vervolgens op een binnenvaartschip geladen wordt. Dit schip brengt de goederen daarna naar een containervrachtschip. Nadat dit schip de haven van de bestemming bereikt heeft, wordt de container per trein naar de eindbestemming gebracht en gelost. Op deze manier is er sprake van wegtransport, zeetransport en spoortransport, om de lading goederen op een efficiënte manier van A naar B te krijgen.

csm_Raben_raod_network_long_truck_new_branding-min_09936e5276.jpg

Verschillende laadeenheden bij intermodaal transport

Intermodaal transport bestaat in allerlei vormen. Het onderscheid zit hem doorgaans in de diverse soorten laadeenheden. Hierbij gaat het om opleggers, (zee)containers en wissellaadbakken.

Oplegger

Bij vervoer van opleggers bestaan er twee opties: begeleid en onbegeleid vervoer. Bij optie 1 wordt de vrachtwagen in zijn geheel vervoerd. Denk hierbij aan een vrachtwagen die, inclusief chauffeur, over water vervoerd wordt. Onbegeleid vervoer heeft enkel betrekking op het vervoer van de oplegger zelf.

Zeecontainers

Zeecontainers dienen aan diverse normen te voldoen en hebben gestandaardiseerde afmetingen. Hierdoor kunnen de containers namelijk wereldwijd gebruikt worden en zijn ze zeer geschikt voor transport over zee.

Wissellaadbakken

Soms komt het voor dat de afmetingen van standaard containers niet voldoen. In dat geval zijn er situaties denkbaar waarbij hiervan kan worden afgeweken en containers met andere afmetingen gebruikt worden. Deze worden wissellaadbakken genoemd.

Multimodaal, synchromodaal, co-modaal en gecombineerd transport

Intermodaal transport is een vorm van multimodaal transport. Bij multimodaal transport worden goederen tussen transporteenheden overgeladen. Het verschil met intermodaal transport, is dat bij intermodaal transport de transporteenheid zelf ook in zijn geheel wordt overgeladen. Indien in de transportketen wegvervoer enkel wordt ingezet als voor- en natransport, dan wordt dat gecombineerd transport genoemd.

Co-modaal transport is nog weer een stapje verder. Hierbij kan de verlader kiezen uit verschillende modaliteiten. Tot slot is er synchromodaal transport. Dit betekent dat het hele transporttraject door een logistiek dienstverlener is ingericht, waarbij verschillende transportmodaliteiten worden ingezet om de meest flexibele en duurzame oplossing te bieden.

csm_Raben_container_old_branding_hq-min_3ef0fecabd.jpg

Transport per spoor:

 • Milieuvriendelijker dankzij CO2-besparing
 • Hogere laadcapaciteit
 • Kostenefficiënt
 • Minder congestie op de wegen en snelwegen
 • Optimaal ingericht transporttraject
 • Energiezuiniger

Waarom steeds meer bedrijven voor Raben kiezen

Als logistiek bedrijf Raben Netherlands onze klanten allerlei voordelen:

 • Wij beschikken over moderne opslag faciliteiten.
 • Raben Netherlands heeft de beschikking over een gespecialiseerd transport netwerk en warehouse oplossingen.
 • Speciale levertijdstippen.
 • Een team van experts voor al uw producten.
 • We maken gebruik van de nieuwste generatie IT systemen.
 • Kwaliteit ondersteund door ISO 22000-certificaat.

Bij ons weet u zeker dat we voor de juiste logistieke oplossing zorgen!

Neem contact op voor intermodaal transport

Bent u op zoek naar een logistiek bedrijf in Nederland dat intermodaal transport voor u kan verzorgen? Raben Netherlands vertelt u graag meer over de mogelijkheden. Neem contact op voor al uw vragen, zodat we u meer kunnen vertellen hoe we u van dienst kunnen zijn, of vraag direct vrijblijvend een offerte aan. Wij zijn telefonisch bereikbaar via +31 (0)88 772 0000, per e-mail en via het contactformulier op onze website.