Raben logo
Eurohub Raben Transport International Map of Europe with the 6 Eurohub depots

Raben Group lanceert EuroHub-netwerk

2023.04.25
Het eerste kwartaal van 2023 bracht baanbrekende veranderingen in de structuur van Raben Group. Zes locaties in Duitsland, Polen en Tsjechië hebben de Eurohub-status gekregen en de bevoegdheid om het transport in heel Europa te beheren. Deze stap is een natuurlijk gevolg van de marktpositie van het logistieke bedrijf - het bereik, de ontwikkelingsgraad van de nationale netwerken en de operationele kwaliteit. Door groepagevracht via snellere en efficiëntere processen te consolideren, komt Eurohubs vakkundig tegemoet aan de behoeften van de Europese klanten.

Raben Group heeft nog maar net het jaar 2022, waarin zij haar vijftiende Europese markt betrad, afgesloten en samengevat en ondergaat alweer een revolutie. Deze keer gaat het echter niet om uitbreiding, maar om een reorganisatie van de bestaande structuur. Zes depots hebben de functie van EuroHubs gekregen; centrale ankerpunten in het Raben-netwerk, die verantwoordelijk zullen zijn voor de consolidatie van groepagevracht voor het Europese lijnvervoer. Zij zijn bedoeld als aanvulling op de vaste, directe transportroutes en garanderen nauwkeurig geplande verbindingen tussen alle Europese depots van de organisatie.

Dankzij de EuroHub-structuur kunnen wij flexibeler inspelen op veranderingen in de vrachtvolumes en vooral kortere doorlooptijden realiseren. Wij kunnen al onze klanten de toegevoegde waarde bieden om alle Europese bestemmingen snel te bereiken - binnen 24 tot 96 uur, afhankelijk van de afstand. Deze 'slanke' procesorganisatie vertaalt zich in een efficiëntere en betrouwbaardere toeleveringsketen. We staan dichter bij de klant en ontwerpen een veerkrachtiger netwerk - verklaart Ewald Raben, CEO van Raben Group. - Een bijkomend voordeel is de vermindering van de CO2-uitstoot, wat voor ons als duurzaam bedrijf ook heel belangrijk is.

De nieuwe status is toegekend aan: Sarstedt (afhandeling van verbindingen naar Scandinavië), Mönchengladbach (Noord-Frankrijk, Benelux, Verenigd Koninkrijk, Ierland), Fellbach (Spanje, Portugal, rest van Frankrijk) en Aichach (Oostenrijk, Italië, Polen, Tsjechië) in Duitsland, Legnica in Polen (verbindingen binnen deze markt en naar de Baltische landen) en Rokycany in Tsjechië (Zuidoost-Europa). De implementatie van het Eurohub-concept zal de aanwezigheid van de logistieke operator in Duitsland - een van de sterkste economieën van de Europese Unie - verder versterken en tegelijkertijd de strategische rol van deze markt op de kaart van Raben bezegelen.

Eurohubs worden gekenmerkt door een veel grotere capaciteit en een uitstekende ligging en infrastructuur. De basis voor de activiteiten en het toekomstige succes wordt onder meer gevormd door meer dan 130 directe verbindingen tussen de genoemde punten, 600 dagelijkse verbindingen in totaal, de 40 000 m2 cross-dock capaciteit alleen al en de volledige traceerbaarheid ondersteund door één TMS-systeem. Dit geldt zowel voor markten waar Raben een eigen netwerk heeft als voor markten waar het bedrijf via betrouwbare partners opereert.

De veranderingen zijn mogelijk gemaakt door het bereiken van mijlpalen, waar het bedrijf de afgelopen jaren naartoe heeft gewerkt. Systematische overnames hebben enerzijds geleid tot toetreding tot nieuwe markten (Oostenrijkse expediteur Bexity overgenomen in 2022; Griekse logistieke dienstverlener - Intertrans in 2021) en anderzijds tot versterking en verdichting van de nationale netwerken. Dit heeft ook betrekking op de regio waar Raben vandaan komt - begin april 2023 is de vierde vestiging geopend in Nederland, in de regio Maastricht.

Vier van de zes Eurohubs bevinden zich in Duitsland - de grootste markt in Europa, waar Raben Group sinds 2018 actief is met haar eigen groupagenetwerk. Een enorme bijdrage aan de opbouw van het Eurohub-netwerk is rechtstreeks afkomstig van investeringen in de infrastructuur in dit land. Sarstedt is het nieuwe en tegelijkertijd belangrijkste depot van Raben in Duitsland. Met een totale oppervlakte van 27 000 m2 (5 500 m2 crossdock met 52 hellingen) betekent de faciliteit een meer dan vertienvoudiging van de logistieke capaciteit in vergelijking met de vorige locatie in Langenhagen (de dienstverlener verhuisde in 2022). Begin dit jaar wordt een nieuwe vestiging geopend in Aichach, ten noordwesten van Augsburg. De nieuwe vestiging van 25 000 m2 (4 000 m2 cross-dock met 42 hellingen) die onmiddellijk als EuroHub fungeert, ligt direct aan de A8 en is een belangrijk knooppunt in het Europese netwerk van Raben voor dagelijkse verbindingen naar Zuid- en Oost-Europa. Zo ook Rokycany in Tsjechië, dat in april van dit jaar met zijn activiteiten is begonnen. Het depot heeft een oppervlakte van 6 000 m2 cross-dock capaciteit en beschikt over 56 op- en afritten voor een gemakkelijke verwerking van goederen, waaronder ADR. Het ligt in de nabijheid van de D5-snelweg en zorgt voor een snelle verbinding met Duitsland en andere Europese wegennetten. Het heeft het potentieel om de doorstroming van zendingen aanzienlijk te versnellen en te verbeteren en, dankzij zijn flexibiliteit, bij te dragen tot de toekomstige ontwikkeling van niet alleen verbindingen binnen Tsjechië en Slowakije, maar ook met andere landen van de Raben-groep: Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland.

Het EuroHubs-concept is een prioriteit voor de Raben Group. Het bedrijf heeft vooralsnog geen plannen voor verdere geografische uitbreiding, maar wil het netwerk verdichten en investeren in digitalisering. Het project voor de ontwikkeling en reorganisatie van de internationale lijnen in alle vijftien landen van de Raben-familie is weliswaar nog gaande:

Het EuroHubs-concept is een prioriteit voor de Raben Group. Het bedrijf heeft vooralsnog geen plannen voor verdere geografische uitbreiding, maar wil het netwerk verdichten en investeren in digitalisering. Het project voor de ontwikkeling en reorganisatie van de internationale lijnen in alle vijftien landen van de Raben-familie is weliswaar nog gaande:

Met de gerichte en systematische consolidatie van de lading willen wij de uitbreiding van het netwerk en de ontwikkeling van EuroHubs stimuleren, evenals de volledige integratie van alle Europese regio's. Dit zal ons een betere capaciteitsbenutting opleveren, waardoor de economische efficiëntie van onze transporten toeneemt en de logistiek "groener" wordt - besluit Ewald Raben.

U kunt meer inzicht krijgen in de EuroHub-structuur - en vele andere zaken - met vertegenwoordigers van de Raben Group op de stand van het bedrijf op Transport Logistic 2023, die plaatsvindt van 9-12 mei in München.