Raben logo
Raben Group 2022 terugblik

Raben Group in 2022: kracht van vijftien markten die uitdagingen met succes aangaan

2023.03.01

Hoewel 2022 geen stabiliteit bracht voor de economie, ging het de boeken in als opnieuw een succesvol jaar in de meer dan 90-jarige geschiedenis van Raben Group. De overname van het Oostenrijkse Bexity en het betreden van de vijftiende Europese markt, investeringen in de vloot en infrastructuur in vele landen, tientallen nieuwe internationale verbindingen plus ambitieuze duurzaamheidsprojecten - er bestaat geen twijfel over dat de logistieke dienstverlener nog steeds op het groeipad is en niets kan dat tegenhouden.

Raben Group in 2022

Het afgelopen jaar zijn de uitdagingen die de wereldeconomie bedreigen niet verdwenen - alleen de aard ervan is veranderd. De moeilijkheden als gevolg van de COVID-19 pandemie zijn vervangen door een schaarste aan grondstoffen, recordprijsstijgingen en een razende inflatie, die vrijwel iedereen - consumenten, dienstverleners en fabrikanten uit alle sectoren - heeft getroffen. Bovendien kampt de TFL-industrie al geruime tijd met een chauffeurstekort.  Maar bovenal werd Europa geconfronteerd met een grote menselijke tragedie als gevolg van de oorlog in Oekraïne, die de wereld op allerlei manieren heeft geschokt.

"Het was ongetwijfeld een zeer goed jaar voor de Raben Group. In het eerste kwartaal kwam Oostenrijk erbij en nu telt de Raben-familie meer dan 11.000 mensen in 15 landen. Dit is een zeer bevredigende groei - niet alleen wat betreft de vergroting van het bereik van onze activiteiten, maar ook wat betreft de ontwikkeling en verbetering van onze diensten. Dit was mogelijk dankzij onze klanten, zakenpartners, leveranciers en ons team van People with Drive - zij hebben allemaal bijgedragen aan dit succes. Tegelijkertijd zijn we vlak over onze grens getuige van een situatie die in het vrije Europa niet zou mogen voorkomen, en toch is het werkelijkheid geworden. Oekraïne is een onderdeel van ons bedrijf en we proberen onze medewerkers te steunen door verschillende hulpinitiatieven te ondersteunen", aldus Ewald Raben, CEO van de Raben Group.

"In deze moeilijke tijden geven wij als bedrijf niet alleen om de mensen, maar ook om het milieu. Daarom hebben we vorig jaar verschillende duurzaamheidsprojecten uitgevoerd met het oog op toekomstige generaties, waarbij we vaak onze klanten hebben betrokken. We geloven dat we samen meer kunnen doen."

In 2022 was de samenstelling van de sectoren die Raben Group bediende vrijwel ongewijzigd ten opzichte van 2021: food (26%), automotive (20%), technologie (19%), chemie (16%), handel (11%) en non-food FMCG (8%). Ook het aanbod van diensten was vergelijkbaar met dat van vorig jaar: wegvervoer domineerde (65%), gevolgd door contractlogistiek (11%), FTL & Intermodaal (9%), Fresh Logistics (6%), zee & lucht (3%), 4PL (3%) en andere. Ondanks de vele uitdagingen boekte de logistieke dienstverlener een omzet van meer dan 2 miljard euro.

 

Raben in Europa

De belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar was de verdere uitbreiding van Raben Group. In februari 2022 werd de overname van 100% van de aandelen van het Oostenrijkse bedrijf Bexity van de vorige eigenaar, Mutares Holding, afgerond. Hierdoor heeft Raben nu depots in 15 markten en zijn er meer dan 500 medewerkers en 16 locaties toegevoegd aan de Europese familie. Raben en Bexity zijn al meer dan 10 jaar partners en de twee bedrijven delen ook een 'groene' benadering van logistiek - veel van de terminals van het Oostenrijkse bedrijf bieden directe spoorverbindingen.

Op de nieuwe markt is al een nieuw depot verschenen: in Inzersdorf in het zuiden van Wenen beschikt het bedrijf over 17.000 m2 opslagcapaciteit en 900 m2 kantoorruimte, meer dan 90 laadperrons, vier spoorhellingen en een spooraansluiting van 200 meter. Daardoor kan dit depot voldoen aan de eisen van de meest uiteenlopende bedrijfstakken en tegelijkertijd zorgen voor duurzaam vervoer.

Minder dan 150 km verder naar het oosten, maar reeds aan de andere kant van de grens, werd een andere faciliteit opgericht. In Győr, Hongarije, werd in maart 2022 een magazijn geopend met een capaciteit van 3.000 m2 (uitbreidbaar) en verschillende soorten docks die zijn aangepast aan diverse voertuigen. Een maand later begon de bouw van het cross-dock magazijn in Dunaharaszti aan de rand van Boedapest. Bijna 40 docks, waaronder multifunctionele, en een uitbreiding van de capaciteit met ongeveer 75% ten opzichte van de bestaande ruimte maken een grotere flexibiliteit en een betere dienstverlening voor groeiende ordervolumes mogelijk.

Wat het aantal investeringen betreft, is de echte recordhouder het land waar de geschiedenis van Raben begon. In Nederland werden vorig jaar een magazijn in Etten-Leur (25.000 m2, 38.574 palletplaatsen) en een nieuw depot in Hazerswoude-Dorp (1.250 m2 cross-dock oppervlakte) in gebruik genomen. Daarnaast werd gestart met de bouw van een nieuw magazijn (capaciteit van 13.000 m2) in Oss. Dit is een enorme bron van trots voor de hele groep - het eerste zero-emissie magazijn op 15 markten, dat in Q2 2023 wordt opgeleverd.

De Estse afdeling van Raben is daarentegen sinds medio vorig jaar in het bezit van de IFS Logistics 2.3 service provider-certificering voor het vervoer van temperatuurgecontroleerde levensmiddelen. Hierdoor heeft Raben Eesti OÜ de mogelijkheid gekregen om niet alleen de eigen bestaande diensten, maar ook het portfolio van klanten uit te breiden.

De oplossingen die in het bedrijf zijn ingevoerd om de uitdagingen in verband met het tekort aan werknemers in de TFL-sector ten minste gedeeltelijk op te vangen is ook het vermelden waard. Raben Group heeft consequent geïnvesteerd in Robotic Process Automation (RPA) - tegen 2022 voerden robots meer dan 140 processen in het bedrijf uit. Deze oplossing verlost werknemers van monotone, repetitieve taken en stelt hen in staat hun potentieel te benutten voor meer ontwikkelingsgerichte projecten.

Parallel aan de ontwikkeling van de infrastructuur zette Raben Group haar uitgebreide project voort om verbindingen in Europa uit te breiden en te reorganiseren. Dit streven werd in 2018 gelanceerd in Duitsland en ging in 2021 een belangrijke fase in met de opname van negen landen van Midden- en Oost-Europa en de Baltische kust.  Inspelend op de economische situatie en de behoeften van de klanten, maar ook rekening houdend met haar overnames en investeringen, integreert de dienstverlener de distributienetwerken van de overgenomen bedrijven in haar eigen systeem en lanceert ze bovendien nieuwe connecties. Eind 2022 had Raben al meer dan 600 internationale verbindingen binnen Europa, waaronder bijna 180 zogenaamde groupagelijnverbindingen tussen Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Polen, Litouwen, Letland en Estland. Vermeldenswaard is dat de Raben Group alleen al in de afgelopen 12 maanden meer dan 40 nieuwe routes heeft gelanceerd in deze voor de Group uiterst belangrijke Europese regio. Dit resultaat werd mede mogelijk gemaakt door in elk land zelfs de kleinste vestigingen geschikt te maken voor directe internationale volume-uitwisseling.

"COE wordt het sterkste gebied en heeft het tot nu toe geprioriteerde verkeer tussen Polen en Duitsland ingehaald, dat ondanks de eerste tekenen van de crisis kon worden afgesloten met een toename van het vervoerde volume met bijna 10%. En dit alles dankzij bijna 130 dagelijkse groepageverbindingen, die wij voortdurend in de gaten hebben gehouden en op veranderende volumestromen hebben ingespeeld", vat Łukasz Lubanski, Group business development director, samen. "Het belangrijkste is echter dat we in de tweede helft van vorig jaar zijn begonnen met aanzienlijke investeringen in de infrastructuur in Tsjechië en Duitsland. Het is een antwoord op de verwachtingen van markt en klanten in het veranderende economische klimaat en een verschuiving in wereldwijde logistieke ketens."

Door te investeren in nieuwe verbindingen zal Raben meer plaatsen in Europa rechtstreeks bereiken. Niet alleen de grote, maar ook de kleinere economische centra.

 

Raben in Duitsland

De afgelopen twaalf maanden stonden in Duitsland in het teken van de verdere ontwikkeling van het eigen groupagenetwerk, het opstarten van nieuwe internationale lijnen in Europa om het systeem van verbindingen van het concern te versterken en de ontwikkeling van de infrastructuur. In maart begon de bouw van een nieuw depot in Herborn (Hessen), dat de vorige locatie in het nabijgelegen Haiger verving en werkgelegenheid bood aan het personeel - in totaal 60 personen. Het logistieke centrum, met een totale oppervlakte van 28.360 m2 (inclusief 5.600 m2 cross-dock area) werd in januari 2023 in gebruik genomen.

In Nedersaksen daarentegen verplaatste Raben haar depot van Langenhagen naar Sarstedt, waar een faciliteit met een totale oppervlakte van 35.800 m2 en met 40.000 palletplaatsen werd ontwikkeld, wat een meer dan vertienvoudiging van de logistieke capaciteit op de nieuwe locatie betekent. Het logistieke centrum biedt een verhoogde behandelingscapaciteit voor consumenten-, auto- en chemische goederen, alsook ruime opslagruimte voor contractlogistiek-klanten.

Verdere investeringen zijn reeds gepland om de internationale goederenstroom binnen het Raben-netwerk te verbeteren.

 

Raben in Polen

Vorig jaar verscheen een ander punt op de kaart van Raben in Polen. Deze keer opende de dienstverlener een depot in Warschau. In november werd daar het 7.500 m2 grote cross-dock magazijn van Raben Logistics Polska geopend, uitgerust met 71 los- en laaddocks en innovatieve oplossingen ter ondersteuning van energie-efficiëntie, lage emissies en arbeidsefficiëntie (bijv. dakramen die toegang bieden tot daglicht, LED-verlichting gestuurd door bewegingssensoren, vorkheftrucks met Li-lon batterijen). Ongeveer 250 mensen vonden werk in het nieuwe depot. Het is niet alleen een locatie voor cross-dock operaties, maar ook een internationaal platform - de stopplaats voor vrachtwagens met zendingen naar de Baltische landen en Finland.

Een andere investering werd voltooid in Grodzisk Mazowiecki in het laatste kwartaal van 2022, waar een temperatuurgecontroleerd magazijn werd gebouwd onder het merk Fresh Logistics. Als gevolg van de uitbreiding beschikt het logistieke centrum over 18.564 m2 magazijncapaciteit (3.340 m2 cross-dock en 15.224 m2 hoogbouwmagazijn), met de mogelijkheid om bijna 23.000 pallets op te slaan bij temperaturen van 0 tot +2 °C (Ultra Fresh zone) en van +2 tot +6 °C. Het magazijn maakt gebruik van een ultramodern, milieuvriendelijk koelsysteem op basis van ammoniak, dat tegelijkertijd verwarming tot 15 °C mogelijk maakt, lithium-ion vorkheftrucks en zelfdragende laaddocks (zogenaamde dock houses).

 

Duurzaamheid en investeringen

Op het gebied van duurzaamheid handelde de Raben Group in 2022 in lijn met de strategie die een jaar eerder was vastgesteld, rekening houdend met milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG). Het bedrijf sloot zich aan bij het internationale Science Based Target (SBTi)-initiatief en stelde ambitieuzere decarbonisatiedoelstellingen vast, die vervolgens werden beoordeeld. De nieuwe doelstellingen van Raben Group zijn om de uitstoot van Scope 1 (eigen wagenpark) en Scope 2 (onderhoud van gebouwen en magazijninfrastructuur) tegen 2030 met 38,7% te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2020. Daarnaast heeft de exploitant zich ertoe verbonden vaste vervoerders, die samen verantwoordelijk zijn voor 77% van de Scope 3-emissies, tegen 2026 te betrekken bij klimaatmaatregelen en hen aan te moedigen hun eigen reductiedoelstellingen vast te stellen op basis van wetenschappelijke kennis.

De implementatie van klimaatvriendelijke oplossingen in bestaande faciliteiten en de bouw van nieuwe faciliteiten om aan de koolstofdoelstellingen te voldoen, hebben geholpen om de Scope 2-doelstellingen te halen. De verbetering in Scope 1 is ondersteund door investeringen in het wagenpark die voldoen aan de Euro VI-normen. Op het gebied van decarbonisatie van het wagenpark heeft de Raben Group in haar samenwerking met Volvo Trucks en IKEA Industry een nieuwe belangrijke stap gezet door elektrische vrachtwagens zonder uitstoot in te zetten in het transportsysteem van de klant. De eerste elektrische vrachtwagen ging afgelopen najaar de weg op als onderdeel van de proeffase van het project. Het Volvo FM-voertuig verwerkt interne goederenstromen over een afstand van 12 km tussen de IKEA Industry fabrieken in Zbąszynek en Babimość, waar het wordt opgeladen met energie uit een hernieuwbare externe bron. Meer elektrische oplossingen zitten in de pijplijn.

In Tsjechië is de bouw van een oase voor witte ooievaars nabij Dvůr Králové nad Labem begin oktober 2022 officieel van start gegaan - dit project won de eco-stem ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de Raben Group in 2021. Na het verkrijgen van alle benodigde vergunningen organiseerde de lokale tak van de organisatie de eerste vrijwilligersdag, waarbij medewerkers van Raben Logistics Tsjechië en de lokale gemeenschap een deel van het gebied vrijmaakten van riet en andere biomassa en het terrein klaarmaakten voor het herstel van de vijvers.

Raben Group dacht traditioneel aan de mensen in nood. Het kerstkonvooi ging in december opnieuw op pad. 45 vrachtwagens haalden 132.606 cadeautjes op uit de 13 depots van Raben in Duitsland, die vervolgens werden afgeleverd bij kinderen in Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Polen en Oekraïne.

In Polen ondersteunde Raben als logistieke partner voor de vierde keer het Noble Gift tijdens het Weekend of the Miracles, waarbij de georganiseerde hulp in de aanloop naar Kerstmis naar de meest behoeftigen ging. Bovendien werd Raben in juni betrokken bij een speciale editie van het project, de Solidary Gift-campagne voor gezinnen uit Oekraïne. In het kader van deze hulp stelde de dienstverlener zijn voertuigen, chauffeurs en logistieke specialisten ter beschikking en maakte zij gebruik van haar ervaring met het vervoer van zendingen.