Raben logo
Samenwerking IKEA Volvo en Raben

IKEA Industry, Volvo Trucks en Raben Group bundelen hun krachten om emissievrij transport te versnellen

2022.10.11

IKEA Industry, Volvo Trucks en Raben Group bundelen hun krachten om emissievrij transport te versnellen

IKEA Industry, Volvo Trucks en Raben Group hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor emissievrij transport in Polen. IKEA zal in twee IKEA Industry fabrieken in Polen gebruik maken van elektrische Volvo trucks  voor interne vervoersstromen, die door Raben Group worden geëxploiteerd. De lessen van de pilot worden gebruikt voor de elektrificatie van transport in een groter netwerk.

IKEA is een grote transportinkoper met wereldwijd meer dan 2 miljoen zendingen per jaar. Om de strategische klimaatdoelstelling van IKEA voor het vervoer van producten te bereiken, namelijk een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met -70% per zending[1], is de elektrificatie van vrachtwagens van cruciaal belang. Elektrificatie van het vervoer is een van de oplossingen om de hoofdoorzaak van klimaatverandering aan te pakken.

IKEA Industry, Volvo Trucks en Raben Group bundelen nu hun krachten in Polen om emissievrije Volvo FM elektrische trucks in te zetten in het transportsysteem. De trucks worden ingezet voor de interne goederenstroom tussen twee IKEA Industry fabrieken die 14 kilometer uit elkaar liggen in Zbąszynek en Babimost in het westen van Polen.

De vrachtwagens worden opgeladen in de IKEA Industry productiefaciliteiten met behulp van hernieuwbare elektriciteit uit een externe bron. De eerste elektrische vrachtwagen wordt in de herfst in gebruik genomen en het is de bedoeling de vloot uit te breiden op basis van de lessen die uit het proefproject worden getrokken.

"We zijn blij met deze samenwerking die de overgang naar duurzamer wegvervoer moet versnellen. Dit project stelt ons in staat om de uitdagingen en mogelijkheden te verkennen bij de invoering van elektrisch vervoer op grotere schaal en de onderlinge afhankelijkheid ervan in een groter transportnetwerk", zegt Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director van IKEA Industry Zbąszynek.

"Voor Raben Group is dit project de eerste stap in het proces van decarbonisatie van onze eigen vloot op weg naar de ambitieuze CO2-reductieplannen die onlangs wetenschappelijk zijn goedgekeurd door Science Based Targets (SBTi) experts. Dit is ook een belangrijk project voor het volledige vrachtwagenladingsproces. Wij zijn een van de eerste logistieke bedrijven in Europa die de ambitieuze uitdaging aangaan om een elektrische vrachtwagen met een trailer van 24 ton te laten rijden", zegt Piotr Banasiak, Managing Director bij Raben Transport. Om daaraan toe te voegen: "De toekomst van geëlektrificeerd zwaar transport begint vandaag."

"Wij zijn verheugd om samen met IKEA en Raben Group te werken aan duurzamer vrachtwagentransport. IKEA en Raben hebben net als Volvo ambitieuze klimaatdoelstellingen. Dit project geeft ons waardevolle inzichten en vormt een goede basis voor een uitgebreide samenwerking in de toekomst", zegt Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East, Volvo Trucks.

[1]In vergelijking met het referentiejaar 2017 (exclusief "last mile"-leveringen aan klanten).