Veiligheid op een bord

Print | Download als PDF

Elke dag, wanneer we ons ontbijt uit de koelkast halen, zijn we niet bezig met de processen die nodig zijn om dit te realiseren. Elke stap van het product, wordt streng gecontroleerd in elke fase met behulp van geavanceerde technologie en IT-oplossingen. Monitoring van de afzonderlijke elementen van de supply chain is niet alleen om de hoogste kwaliteit, maar ook om de veiligheid van het product te handhaven.

Bij het kopen van voedingsmiddelen, verwachten consumenten dat hun favoriete producten beschikbaar zijn en vers. Het is belangrijk voor de retail-netwerken, evenals de producenten aan een logistieke partner die, afgezien van concurrerende prijzen en levertijden, in staat zijn om de veiligheid van vervoerde en opgeslagen producten te waarborgen. Temperatuurregeling is van groot belang hier, maar de menselijke factor is ook van belang.

Critical Control Point

Fresh Logistics, dat gespecialiseerd is in de logistiek van verse producten, richt zich op de uitvoering van Food Safety Management System (conform ISO 22000: 2005), die de veiligheid van goederen van klanten garandeert door middel van opslag en transport onder gecontroleerde temperatuur in de gehele logistieke keten. Thermische omstandigheden van het opslaan van voedingsmiddelen in elke fase van hun route (van de producent tot aan de consument) voldoen altijd aan de bepalingen van de Voedsel Wet, die van kracht zijn in Polen en andere EU-landen. Acties van Fresh Logistics en de geïmplementeerde procedures worden gebruikt om toezicht te houden op CCP (Critical Control Point, dat is temperatuurcontrole), vanaf het laden bij de klant tot het hele proces van opslag en transport. Aan deze eis wordt voldaan, bijv. door toezicht te houden op de gewenste temperatuur om het risico van het onderbreken van de koudeketen te elimineren.

Nieuwe risico's

Menselijke factoren zijn van groot belang. In dit geval wordt de voedselveiligheid bewaakt in verband met toevallige besmetting van voedingsmiddelen door biologische, chemische en fysische factoren tijdens opslag of verwerking. Bronnen van onopzettelijke besmetting worden geïdentificeerd en vervolgens worden ze gebruikt om een risico-analyse in HACCP-systemen te ontwikkelen.

Momenteel is een veel besproken onderwerp "Food Defence", dat wil zeggen de bescherming van producten tegen opzettelijke besmetting. De belangrijkste risico's zijn kwaadwillige besmetting van voedsel met giftige stoffen, sabotage in de supply chain, of het gebruik van voedsel voor (bio) terroristische of criminele activiteiten. Dit soort aanvallen kunnen niet alleen zorgen voor een lagere reputatie van wereldwijde merken, maar vooral, kunnen zij invloed hebben op de gezondheid van de consument. Om de veiligheid van vervoerde en opgeslagen producten te waarborgen, heeft Fresh Logistics de internationale Food Defence procedures geïmplementeerd. Het plan Voedsel Protection is ontwikkeld. Het richt zich op de adequate bescherming van opgeslagen producten door middel van uitgebreide monitoring van de faciliteiten, gecontroleerde toegang tot het terrein, beperkte toegang tot beperkte gebieden, de identificatie van de bezoekers, en vele anderen. De toegepaste methoden zijn gericht op het beperken van de kans op en de gevolgen van een vijandige aanval en bescherming van het imago van het bedrijf als klant. Veilig en vers voedsel op onze tafel is nog steeds vanzelfsprekend. Ondertussen zijn we vaak niet bewust van het feit dat de doorgang van elk product in ons huis strikt is gecontroleerd en beschermd.

Aangezien het risico in ons hedendaagse leven zich ontwikkelt, is het gevaar in de logistiek van verse producten ook aan het veranderen. Fresh Logistics volgt de ontwikkelingen zodat het een verantwoordelijke partner voor producenten van vers voedsel en verkoopt ketens kan zijn. Dankzij dit, kunnen wij als klanten ons veilig voelen wanneer we elke dag ons voedsel eten.

23.12.2015
Marcin Turski

Marcin Turski

Sales and Customer Service Director

Marcin is Sales en Customer Service Director van Fresh Logistics in de Raben Group sinds 2001. Hij is gespecialiseerd in de logistiek van verse producten.

Nieuwe editie is beschikbaar!

Nieuwsbrief